Onze aanpak

Wanneer u zich aanmeldt voor het Agroprogramma, wordt u aan een consulent gekoppeld. Op deze pagina leest u hoe het traject eruit kan zien. 

Wilt u weten hoe het volledige traject eruitziet als u zich aanmeldt voor het Agroprogramma? Hieronder vindt u een stappenplan.

Aanmelden

Wilt u in contact komen met een consulent? Meld u zich dan aan bij het Agroprogramma.

Aanmelden

Deelnemen aan het Agroprogramma: een stappenplan

  • Aanmelding kan plaatsvinden door de agrariër zelf of door betrokken instanties.
  • U kunt zich/iemand aanmelden door een e-mail te sturen naar agroprogramma@provinciegroningen.nl 
  • Een aanmelding bevat in ieder geval naam, adres en telefoonnummer van de agrariër en een korte schets van de problematiek.
  • Binnen een week ontvangt de aanmelder een ontvangstbevestiging per e-mail.
  • Een consulent van het Agroprogramma neemt binnen een week na aanmelding contact op met de agrariër. Hij/zij informeert de agrariër over het Agroprogramma en maakt een afspraak voor een kennismakingsgesprek.
  • In het kennismakingsgesprek geeft de consulent uitleg over het Agroprogramma en bespreken de agrariër en de consulent de situatie en hoe het Agroprogramma daar mogelijk bij kan ondersteunen. Er worden afspraken gemaakt over het delen van gegevens met andere organisaties of personen en het opvragen van documenten door de consulent.
  • De consulent gaat op onderzoek uit bij betrokken organisaties, zoals het IMG, de NCG en de gemeente. 
  • De consulent maakt een verslag van zijn/haar onderzoek en de uitkomsten worden besproken met de agrariër, zodat er een gedeeld beeld is.
  • Op basis van het kennismakingsgesprek en de door de consulent aanvullend verkregen informatie besluit het programmabureau over deelname van de agrariër aan het Agroprogramma. 
  • De agrariër en betrokken partijen (waaronder in elk geval de organisatie die de agrariër aangemeld heeft, als dit van toepassing is) worden over dit besluit per e-mail geïnformeerd. 
  • De consulent neemt contact op met de gemeente waar het agrarisch bedrijf onder valt, om de gemeente te laten weten dat de agrariër deelneemt aan het Agroprogramma.
  • De consulent gaat met de agrariër en zijn/haar contactpersonen bij relevante organisaties (het IMG, de NCG, de gemeente, enz.) toe werken naar mogelijke oplossingen. Omdat de problemen waarmee agrariërs te maken krijgen zeer verschillend zijn, zijn er ook veel verschillende vormen van ondersteuning en oplossingen mogelijk. Hierbij kan ook de betrokkenheid van de agrariër verschillen. Het kan bijvoorbeeld gaan om inzet bij schade- en versterkingsprocedures, inschakelen van experts, financieringsvraagstukken, hindernissen bij vergunningen, sloop-/nieuwbouw plannen, bedrijfsvoering, enz.
  • Indien gewenst wordt de consulent gemachtigd door de agrariër om in zijn/haar naam te handelen.
  • De omvang en duur van deze fase verschilt per agrariër. De agrariër wordt in elk geval op vaste momenten geïnformeerd over de voortgang.
  • Het plan/de aanpak wordt ter goedkeuring besproken met de agrariër. In het plan/de aanpak is duidelijk gemaakt welke vervolgstappen door wie gezet moeten worden om tot uitvoering te komen. 

Uitvoering van de plannen is een volgende stap. In hoeverre het Agroprogramma daar een rol in speelt, wordt per situatie bekeken. 

De betrokkenheid van het Agroprogramma wordt duidelijk afgerond. Binnen drie maanden na afronding plant het Agroprogramma een evaluatiegesprek met de agrariër.

Meer expertise nodig?

Heeft u, naast begeleiding door een consulent, behoefte aan meer expertise? Dan kunt u contact zoeken met een expert.

Het Agroprogramma heeft ook een adressenbestand waarin verschillende experts staan (PDF PDF-bestand, 440 KB)

Om agrariërs tegemoet te komen in de kosten voor het inschakelen van een expert, is er de subsidieregeling Deskundigenkosten agrarische bedrijven 2021-2025 van het Agroprogramma.

Meer weten over onze aanpak?

Bekijk ook ons ​Plan van Aanpak Agroprogramma (februari 2021 (PDF PDF-bestand, 2 MB)).