Gedeputeerde Susan Top van de provincie Groningen heeft woensdagochtend 11 oktober een werkbezoek gebracht aan het melkveebedrijf van de familie Noordenbos in Overschild. Dat deed de gedeputeerde in het kader van het Agroprogramma. De familie Noordenbos gaf Top een rondleiding over hun bedrijf, zodat de gedeputeerde kon zien met welke gevolgen van gaswinning boeren in het aardbevingsgebied te maken hebben.
Al sinds de aardbeving bij Huizinge in 2012 heeft de familie Noordenbos schade aan hun boerderij. Er is onder andere schade aan de fundering en de mestkelder. De boerderij slopen en opnieuw opbouwen is moeilijk, omdat de boerderij bestempeld is als 'karakteristiek' pand. Een ingrijpende versterking is nodig.
Bijna 130 boerenbedrijven aangesloten
Het bedrijf van de familie Noordenbos is slechts één van de vele voorbeelden van boerenbedrijven in het aardbevingsgebied die kampen met de gevolgen van gaswinning. Inmiddels zijn bijna 130 bedrijven aangesloten bij het Agroprogramma. Dit aantal groeit nog altijd.
De bedrijven krijgen ondersteuning door één van de consulenten van het Agroprogramma. De consulenten ondersteunen bij de afhandeling van schade (door het IMG) en versterking (door de NCG) én bij andere problemen die te maken hebben met de toekomst van het bedrijf. Dat kunnen bijvoorbeeld problemen zijn op het gebied van bouwkunde, planologie, financiën, bedrijfsopvolging, erfgoed, stikstof, asbest, energie, mestkelders, juridische zaken, verkoop/verplaatsing of psychische problematiek.
Over het Agroprogramma
Het Agroprogramma is ontwikkeld door de agrarische sector, de aardbevingsgemeenten (Eemsdelta, Het Hogeland, Oldambt, Groningen en Midden-Groningen), het Rijk en de provincie Groningen.